arini nk share resipi kuih..hahahaha kuih seperti tajuk di atas ^_^ ni dah kali ke 3 kami(me n my sistas) wat..akceli plan nk wat kuih lain,tapi disebabkan kekurangan bebahan..switched to another option ngeh3..
bukan pe,bila dah kat umah mak ni..mcm2 la nk mkn..n yg best my mom kan mmg wat kuih raya..so benda2 basic tu mesti ada..jadi..apalagi,kami ni tukang perabih la(sib bek mak xmarah!hahaha)
so,pas asar la baru kami start wat..sampai nk maghrib baru siap..lama?memang lama..banyak main je..(pas asar kami-kul 530pm..mmg la patut!)
cream puff yang tgh naik dlm oven.excited tgk dia naik..coz da 2nd time we did this cream puffs..dia xnaik..penyek je..nebes je,tpi tgk dia naik..wat a relief!
tadaaaa!dah kuar dr oven..suka tgk dia..gebu kan? pastu leh la ltk cream custard..oppss!xsempat amik pics custard n rupa cream puff ni bila dah ada custard..xsempat,sempat angkat2 je..magic!hilang sumer..hahahahaha
nk cuba?resipi dia senang je...meh2,amik pen n paper(or copy paste pastu print haha)
bahan2(tuk 30 biji)
300 ml air
135gm butter
180gm tepung gandum
6 biji telur (grade C)
cecara:
- panaskan oven -200'c,sapu majerin pada loyang.
- ayak tepung
- pukul telur sampai kembang(campur je kuning ngan putih)
- panaskan air + butter dlm periuk dgn api yg sederhana sampai mendidih..then,tutup api.
- pastu,masukkan tepung n kacau cepat2(make sure jgn berketul2)
- panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga korang nampak cam ada kepingan nipis then bleh la tutup api.
- masukkan telur..kacau cpt2 gak.
- pastu,masukkan adunan dlm piping bag, pipekan kat atas loyang yg dah disapu majerin tadi..korang bajet la dlm 5cm diameter dia(ikut suka je hahaha)
- pastu,jgn lupa tekan tanduk kat every puff..sebab sat g bila masak..x comel hehe
- spray permukaan cream puff dgn air(guna spray yg kita guna wat gosok baju tu..tapi jgn spray guna glade lak..poning kepala lak kang haha)
- pastu lagi,bakar dlm oven 200'c for 10mins,then turunkan suhu 180'c for 25 mins..kalau nk perang lagi..biar le dlm oven tu beberapa minit lagi yer..
- sejukkan cream puff sblm korang masukkan custard cream(sabo yer!)
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung custard
12 sudu besar gula
2 sudu susu pekat
3 cawan susu segar
3 biji telur
1 sudu butter
cecara:
- masukkan bhn 1-4 dlm mangkuk n kacau jgn sampai ada yg berketul.
- masukkan telur then kacau.pastu masukkan susu segar plak..kacau lagi.
- k,ada 2 cara - kalo korang nk guna m/wave -wrap mangkuk tadi masak hingga pekat bila dah siap masukkan butter. for those yang rajin nk masak dlm periuk,bleh je-masak atas api yang sederhana..tp kena keep on stirring kalau x,nnti bawah dia hangit lak.bila dah masak masukkan le butter.
- lupa lak,kalau nk ilangkan bau telur..letak le sikit vanilla.ok?
kot la korang rajin bulan pose ni nk wat berbuka..or nk wat open house masa raya nnti pun ok what(Wah!dh pikir raya plak..haha)
menarik..tp menggemukkan hehe..:-))
ReplyDelete